Hvor finner jeg de ledige jobbene

Jeg vil ha ny jobb! Hvor finner jeg de ledige jobbene?

Det er til enhver tid mange ledige jobber, men det finnes ingen totaloversikt over disse. Vi har de som er utlyst i det åpne markedet, og vi har de ledige jobbene som aldri kommer ut. Jeg vil her gi en kort oversikt over hvor du bør følge med, og hvilke kloke grep som kan gjøres for å få best mulig oversikt over hva som er tilgjengelig der ute.

Utlysningsplattformer

Det mange av oss først gjør når vi ønsker oss ny jobb er å søke etter ledige stillinger på Finn.no. Og det er absolutt en god kilde til utlysninger, og du finner daglig nye publiseringer. Det som kan være verdt å merke seg med Finn.no er at det er en høy kostnad for bedriftene å lyse ut sine stillinger der, og det betyr at ikke alle bedrifter velger Finn.no som utlysningsflate. Men på Nav.no er det gratis å lyse ut, og nav.no inkluderer i tillegg alle stillingen fra Finn.no. Min anbefaling er dermed å bruke Nav.no, sortert på ditt geografiske område, og vær forsiktig med å lage faste søk som avgrenser veldig det du ser etter. Det er ikke alltid arbeidsgivere er like gode på å bruke riktig tittel etc, og et avgrenset søk kan dermed gjøre at fine muligheter for deg glipper.

Linkedin

Antallet utlysninger på Linkedin er økende. Disse utlysningene matcher beskrevet kompetanse i utlysningen opp mot hva du har skrevet i profilen din, og når kompetansen tilsynelatende matcher du vil få disse stillingene opp som forslag til deg. Det er flere og flere bedrifter som utelukkende lyser ut på Linkedin, da den målrettede markedsføringen også gjør at de kandidater som ikke er aktivt søkende. Ved å holde din Likedinprofil oppdatert vil matchingen som gjøres bli riktigere. Merk også at rekrutterer søker bare på samme måte, når de gjør search med ‘Recruiter’ abonnementene i Linkedin. 

Bemannings- og rekrutteringsbyråer

Bedrifter som trenger hjelp til rekruttering, enten pga manglende kompetanse eller tilgjengelig tid/ressurser til å kjøre prosessen selv, tar gjerne i bruk bemannings- og rekrutteringsbyråer. De får også gjerne inn de akutte behovene. Disse byråene bruker en kombinasjon av åpne utlysninger, søk i egne baser, og ikke minst Linkedin. Så det å registrere seg i basene til de største bemannings- og rekrutteringsbyråene i ditt område kan være klokt.

Bedrifters hjemmesider

De fleste bedrifter publiserer sine ledige stillinger på sine egne websider. De vil normalt også bli publisert på Finn.no, nav.no etc, men har du bedrifter du er spesielt interessert i, følge med på deres karrieresider.Her vil du gjerne også finne informasjon om hvor du kan sende en åpen søknad.

Nettverket ditt

Vi vet også at en stor andel jobber aldri blir utlyst, og noen drister seg til å si at det gjelder så mange som halvparten. Bruk dermed nettverket ditt. Snakk med folk. Er du uten jobb kan du snakke åpent om hva du er på jakt etter, mens om du kun er i startfasen av et mulig jobbytte kanskje må være litt mer bevisst på hvem du sier hva til. Inviter til en fysisk eller digital kaffekopp med personer du har tillit til for råd om hvordan du kan bevege deg videre. Snakk med de som jobber i bedrifter som interesserer og fenger deg. Du vet aldri når noen kjenner noen som kjenner noen som trenger akkurat deg!

Facebook
Twitter
LinkedIn