Godt forberedt til online intervju

De fleste av oss har deltatt i ett eller flere online møter, men online intervjuet er likevel ukjent mark for mange. Online intervjuet er veldig likt intervjuet vi kjenner fra før i form, men det er noe ekstra variabler å ta hensyn til for å gjøre et godt intervju. Som kandidat ønsker vi jo å fremstå på vårt beste i en intervjusituasjon, og her kommer noen tips til god forberedelse av nettopp et godt online intervju.

Om du ikke er godt kjent med online møteverktøy generelt, test gjerne med noen du kjenner med å koble sammen og vurder dekning, lyd og bilde.

Device (det du logger på med)

Du kan logge på via PC/Mac, pad/nettbrett og telefon, men vurder hvordan intervjuer ser deg og hvordan du ser intervjuer. En telefons skjerm og kamera kan bli i minste laget, så PC/MAC eller et godt plassert nettbrett vil fungere best. Husk at den du snakker med skal danne seg et så totalt inntrykk av deg som mulig, så få et så dekkende bilde som mulig uten at du kommer for langt bort. Test plassering. Se til at kameraet er noe under øyehøyde, og bruk gjerne noen bøker til å bygge oppunder en laptop om nødvendig.

Lyd og video

Test lyd- og videoinnstillinger. Et headset vil gi både best hørsel og best stemme, men bruk et lite headset/øreplugger hvis mulig. Bruker du bluetooth headset er det ekstra viktig å sjekke at disse er koblet sammen med device’n du har valgt å ha intervjuet på.

Plassering

Sett deg i et rom hvor du kan sitte så uforstyrret som mulig (om dette er utfordrende, tenk kreativt om du må; bilen, garasjen… etc). Tenk igjennom bakgrunnen din – minst mulig «støy» i din bakgrunn gir det best bildet for mottaker. Husk nok lys. Se inn i kameraet, ikke deg selv (selv om det er fristende). Sitter du på en bevegelig kontorstol – unngå å svinge på den, for bevegelsen forsterkes i bildet.

Dekning

Det er ikke alle steder som har like god dekning, så sjekk at det er nok dekning der du har valgt å sette deg. Møte med video krever mer av nettet ditt enn når det kun brukes lyd. Det kan også være lurt å tilse at ikke mange andre bruker streamingtjenster, spiller online etc på det samme nettet akkurat når du skal i intervju. Kanskje fungerer oppkobling av PC via telefonens 4G nett til og med bedre?

Stemmebruk

Prat høyt nok så alle hører, men avstemt nok til at du ikke roper. Er du en «rask» prater er det viktig å sette ned farten. Har du en dialekt du vet andre kan ha vanskeligheter med å forstå likeså. Legg også inn pauser, sånn at også andre kommer til – med sine spørsmål.

Klær

Kle deg som om du ville vært på et fysisk intervju.

Selve intervjuet:

  1. Ta med en kopp kaffe/te og gjerne litt vann til din valgte plass
  2. Logg på via linken du har mottatt i innkallingen 5 min før møtestart. Når du logger på vil du (etter all sannsynlighet) komme rett til venterommet, og du blir «lukket inn» når møtet starter
  3. Sjekk at mikrofon og kamera virker mens du venter (innstillinger kan faktisk ha endret seg siden du testet sist)
  4. Møterommet åpner på møtetidspunktet

PS! Et online intervju er annerledes for de fleste, og det går helt fint om ikke alt går knirkefritt med teknikken! 

🙂 Lykke til!

___

Gode alternativer for online møter

Det finnes mange verktøy for online møter, og flere er gratis. Dette gir deg mulighet til å teste ut i forkant av det du skal delta på. Her er noen alternativer:

  • Zoom (Enkel pålogging – god på å vise alle deltakere samtidig. Har både gratis og betalvariant)
  • Whereby (Enkel pålogging, noe begrensning i antall samtidige deltakere. Har både gratis og betalvariant)
  • Skype (Gratis, men både møteleder og deltakere må ha Skype konto)
  • Google hangouts (Gratis for brukere av Google konto, møtedeltaker må også ha Google konto)
  • Teams (Microsoft produkt mot betaling, møteeier må ha slik konto, men kan invitere deltakere uten)

Facebook
Twitter
LinkedIn